Jednodenní nevyspání má antidepresivní účinky

Konečně se na tom, že se člověk pořádně nevyspí, našlo něco dobrého. Jednodenní ponocování má prý silné antidepresivní účinky, které mohou přetrvávat i týden. To jsou ale věci!

Znáte ten strašný pocit nevyspání? Je úplně jedno, co přesně vám narušilo spánkové cykly, výsledek je vždycky stejný – jste nesmírně unavení, zavírají se vám oči, nemůžete se na nic soustředit, vytáčí vás každá maličkost a možná registrujete také zvýšený pocit žízně, neboť i to je jeden z příznaků nedostatečného nočního odpočinku (1). Jen málokdo by na tomhle žalostném stavu shledal něco pozitivního, ale ono se kupodivu vážně něco najde.

Sklíčenost a deprese? To nehrozí!

Podle studie (2) uskutečněné americkou Northwesternskou univerzitou může mít tenhle nechvalně známý pocit únavové a nevyspalé krize ve skutečnosti silný antidepresivní účinek. Má to ale háček – člověk musí takto probdít pouze jednu noc. Jde tedy pouze o nárazové ponocování, a to zhruba takové, jaké prožívá student, který se do ranních hodin učí na důležitou zkoušku. V případě, kdy dotyčný noční odpočinek zanedbává více dní po sobě, už to vede k ukázkové spánkové deprivaci, s níž zase úzce souvisí narušení kognitivních funkcí a podlomené duševní zdraví (3). Tak si to shrneme – jste sice po probdělé noci unavení a hůře se soustředíte, ale na stranu druhou by se vám podle vědeckých zjištění měly obloukem vyhnout všechny depresivní a úzkostné myšlenky, a to následujících několik dní.

Je to sice dočasné, ale vítáme to!

„Antidepresivní účinek dočasné spánkové deprivace je přechodný, ale dozajista vítaný. Určitě doporučuji kvalitní spánek nepodceňovat, protože je pro fyzické i psychické zdraví naprosto zásadní,“ zdůrazňuje hlavní autorka studie, kterou je americká vědkyně a docentka neurobiologie Yevgenia Kozorovitskiy, jež působí na výše uvedené univerzitě.

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/sleep/article/42/2/zsy210/5155420, (2) www.news.northwestern.edu/stories/2023/11/one-sleepless-night-can-rapidly-reverse-depression-for-several-days/, (3) www.sleepfoundation.org/sleep-deprivation/lack-of-sleep-and-cognitive-impairment






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat